crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

“Sintel” (2010)



Μια εκπληκτική εμπειρία που συγκινεί και προβληματίζει…

Οι ανεξάρτητες παραγωγές, είτε στον κόσμο των computer games, είτε στης μουσικής, είτε στον κινηματογράφο, είναι αυτές που καταφέρνουν πάντα να κερδίσουν τις καρδιές του κόσμου λόγω της αυθεντικότητας και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δημιουργοί τους. Αποκαλούνται συχνά «διαμάντια» και έχουν σχεδόν πάντα να παρουσιάσουν μια απίστευτη εμπειρία, ξέχειλη από φαντασία και συναίσθημα, στοιχεία που τις κάνουν να συναγωνίζονται επάξια και συχνά να ξεπερνούν τις μεγάλες υπερπαραγωγές. Δημιουργίες που με τον έναν η τον άλλο τρόπο, επιδιώκουν και καταφέρνουν να μας μείνουν αλησμόνητες.

Δεν θέλω να πω περισσότερα για το “Sintel” γιατί λόγω της μικρής του διάρκειας θα αποκαλύψω πολλά που ενδέχεται να χαλάσουν κάπως την εμπειρία. Είναι όμως αξιοθαύμαστο πως μέσα σε λιγότερο από 15 λεπτά καταφέρνουν οι δημιουργοί του να χωρέσουν τόσο πολλά, θίγοντας ιδιαίτερα θέματα όπως αυτά της φιλίας, του χρόνου και της καταστροφικής μανίας της εκδίκησης (και ένα σωρό ακόμα φιλοσοφικά ζητήματα που θα σε οδηγήσουν να το δεις ξανά και ξανά), χρησιμοποιώντας ένα αγαπημένο setting, αυτό του φανταστικού κόσμου. Είμαι σίγουρος πως μετά το “Sintel” θα αναζητήσεις και τις υπόλοιπες δημιουργίες της Blender Foundation.


Το “Sintel” (με την κωδική ονομασία Durian) είναι ένα μικρής διάρκειας computer animated film από το Blender Institute, μέλος του Blender Foundation (ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Blender, ένα open source πρόγραμμα για την τρισδιάστατη μοντελοποίηση) που έχει παράγει τα εξής animated short films: “Elephants Dream” (2006), “Big Buck Bunny” (2008), “Sintel” (2010) και “ Tears of Steel” (2012). Εξαιρετικά όλα! Το film έγινε με το Blender, σε παραγωγή του Ton Roosendaal, πρόεδρο του Ιδρύματος, και σε σκηνοθεσία του Colin Levy, καλλιτέχνη των Pixar Animation Studios.

Το όνομα προέρχεται από την ολλανδική λέξη Sintel, η οποία μπορεί να σημαίνει θράκα ή χόβολη, όπως επιβεβαιώνεται από Ton Roosendaal σε ένα σχόλιο στο blog του: «"Sintel" είναι ένα κομμάτι λαμπερού άνθρακα, ή μετάλλου. Λάμπει έντονα, καίγεται και στη συνέχεια γίνεται στάχτη…». Το έργο είναι Εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα του Martin Lodewijk, Ολλανδού σκιτσογράφου και συγγραφέα comics, που εργάστηκε μαζί με τους δημιουργούς του Blender Foundation.

Τέλος, νιώθω την υποχρέωση να αναφερθώ στον “Tug”, γνωστό ως George Kant (Γιώργος Κανταρτζόπουλος) που μου γνώρισε το “Sintel” μέσα από το blog του. Ο Tug ήταν απολυμένος κι ανασφάλιστος από τις αρχές του 2012, έπασχε από μια σπάνια περίπτωση λεμφώματος non hodgkin, με εξέλιξη σε κεντρικό νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο, η ιστορία του είχε συγκινήσει όλους μας και τα γραπτά και η μουσική του αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο όσα βίωνε και την αισιοδοξία και το χιούμορ με τα οποία τα αντιμετώπιζε. Ο Γιώργος έφυγε εχθές από κοντά μας (7 Μαΐου 2013). Καλό ταξίδι…

"Sintel"



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com