crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Top Movies Of The 80's (part 1)

Με αφορμή το αφιέρωμα που ξεκίνησε η εκπομπή "Ολα Τα Γίδια Είναι Ίδια..." στον Ψυχώ net Radio πάμε να δούμε ενδεικτικά τις ταινίες που παρουσίαστηκαν στο 1ο μέρος...

Όλες οι ταινίες που παρουσιάζονται είναι αγαπημένες μου και με τον ενα η άλλο τρόπο έχουν διαμορφώσει τον κινηματογράφο μέχρι την σημερινή του μορφή. Όσες παρουσιάζω με έντονη γραφή θεωρώ πως πρέπει να τις αναζητήσεις είτε τις έχεις δει είτε όχι και αν κάνεις click πάνω στον τίτλο θα μεταφερθείς σε νέο παράθυρο όπου θα μπορέσεις να δεις το trailer στο youtube. Θεωρώ πως πρόκειται για ιστορικές στιγμές του παγκοσμίου κινηματογράφου που βάζουν τα γυαλιά στις σημερινές υπερβολικά δαπανηρές υπερπαραγωγές. Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και την τεχνολογία (σε τι βαθμό υπήρχε τότε και σε τι τώρα) θα συνειδητοποιήσεις πως πρόκειται για πραγματικά διαμάντια...


1980

1.  Airplane (Μια τρελή απίθανη πτήση)
(πολύ αστεία ταινία με τον Leslie Nielsen να καθιερώνει το στυλ που τον χαρακτήριζε σε όλες τις μετέπειτα ταινίες του)

2.  The Blue Lagoon (Η Γαλάζια Λίμνη)
(Με την υπέροχη Brooke Shields να τραβά τα βλέμματα και με ενα νησί που "ψοφάς" να περάσεις λίγες μερούλες, αποτελεί μια ευχάριστη ταινία για ενα ήσυχο μεσημεράκι)

3.  The Fog (Η Ομίχλη)
(Είναι του John Carpenter, ειναι ατμοσφαιρική, είναι τρομαχτική! Τι άλλο θέλεις;)

4.  American Gigolo
(Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Paul Schrader και σε μουσικη Giorgio Moroder και Blondie πρόκειται για μια ταινία που πρέπει να έχεις δει, για να έχεις άποψη πάνω σε μερικά θέματα!!! Καθιέρωσε τον Richard Gere ως Sex Symbol αλλά ο ίδιος θα χρειαζόταν αρκετά χρόνια ακόμα για νας πείσει για τις υποκριτικές του ικανότητες)

5.  The Shining (Η Λάμψη)
(Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Stephen King, σκηνοθετημένο άψογα απο τον Stanley Kubrick και με εναν απίστευτο Jack Nicholson να αποτελεί την επιτομή της παράνοιας, πρόκειται για must see ταινία)

6.  Friday The 13th (Παρασκευή και 13)
(Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να παρουσιάσει, αλλά στην εποχή της τρόμαξε κόσμο και επέβαλε στον κινημοτογράφο τρόμου χαρακτήρες σαν τον Jason)

7.  Fame
(Χορός, τραγούδι, θέατρο και Irene Cara. Τίποτε άλλο...)

8.  The Blues Brothers
(Τι να πεις για αυτό το έργο; Δεν ειναι μόνο η υπέροχη μουσική του είναι και το τρελό του σενάριο. All time classic!) 

1981

1.  History Of The World  (Η Ιστορία Του Κόσμου)
( O Mel Brooks στα καλύτερα του. Το γέλιο είναι εγγυημένο και το εξωφρενικό του σενάριο σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου δημιουργού)

2.  Excalibur
(Λίγο πριν τον θάνατο του ο Uthur Pendragon καρφώνει το μυστικό σπαθί excalibur που του είχε δώσει ο μάγος Merlyn, σε εναν βράχο, με την προφητεία πως ο άνδρας που θα μπορέσει να το τραβήξει απο τον βραχο θα γίνει ο επόμενος βασιλιάς της Αγγλίας. Χρόνια μετά ο Arthur νόθος γιος του Uthur καταφέρνει να τραβήξει το σπαθί και να γίνει βασιλιάς. Βασισμένο στο βιβλίο του Thomas Malory, η ιστορία του Αρθούρου και των ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης, ζωντανεύει για μια ακόμα φορά στην μεγάλη οθόνη απο τον John Boorman με πρωταγωνιστές τους Nigel Terry, Helen Mirren, Liam Neeson & Patrick Stewart)

3.  An American Werewolf To London  (Ενας Αμερικανος Λυκάνθρωπος στο Λονδίνο)
(Το θέμα "λυκάνθρωπος" φορέθηκε άπειρες φορές απο εξίσου άπειρες ταινίες. Εμείς λοιπόν θέλουμε πάνω απ' ολα σενάριο που να σέβεται αυτόν τον αρχαίο μύθο και αν μπορεί και να μας τρομάξει κιόλας... ακόμα καλύτερα. Το συγκεκριμένο έργο τα 'χει όλα. Δυσεύρετο δυστυχώς)

4.  The Gods Must Be Crazy  (Και Οι Θεοί Τρελάθηκαν)
(Ενας πιλότος την ώρα της πτήσης του πάνω απο την ζούγκλα, θα πετάξει έξω απο το παράθυρο ενα μπουκάλι κόκα κόλα (Ελληνας πρέπει να ηταν). Το μπουκάλι θα το βρει ένας ιθαγενής που πιστεύει πως ειναι δώρο απο τους θεούς. Θα το πάει στην φυλή του και όλοι ενθουσιασμένοι θα βρουν δεκάδες χρήσεις για το θεϊκό μπουκάλι! Οταν όμως θα αρχίσουν να τσακώνονται μεταξύ τους, ο ήρωας μας αποφασίζει να πάρει το "δώρο" και να το επιστρέψει στον θεό... Μια κωμική αλληγορία για εναν ιθαγενή που συναντά τον σύγχρονο πολιτισμό, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία)

5.  Blow Out
(Σκηνοθεσία - σενάριο Brian de Palma, ένας πολύ καλός Travolta και πολύ αγωνία...)

6.  Escape From New York  (Απόδραση απο τη Νέα Υόρκη)
(Έχω αδυναμία στον John Carpenter και πρόκειται για εναν ιδιαίτερο σκηνοθέτη που κάποια στιγμή θα ασχοληθούμε μαζί του αλλά όχι με θέμα τον κινηματογράφο! Η ταινία δεν ειναι κάτι το καταπληκτικό, έχει δράση, ιδέες τροφή για σκέψη και ειναι πολύ ανώτερη απο άλλες παρόμοιες)

7.  The Hand  (Το Χέρι)
(Σενάριο - σκηνοθεσία Oliver Stone, βασισμένο στη νουβέλα του Marc Brandell ξεχωρίζει πρώτα για την απίστευτη ιδέα και δεύτερον για τον Michael Caine που καταφέρνει να είναι πειστικός!)

8.  The Evil Dead
(Νομίζω πως ο Ελληνικός του τίτλος είναι "Το Καταραμένο Άσμα" και επίσης νομίζω πως κυκλοφόρησε πρόσφατα σε DVD. Σκηνοθετημένο απο τον Sam Raimi που ποτέ δεν έκρυψε πως τρελαίνεται να φτιάχνει τέτοιες ταινίες, το Sam Raimi's - Evil Dead είναι απλά εξαιρετικό! Αν σου αρέσουν οι ταινίες τρόμου, ασχολείσαι με την συγκεκριμένη λογοτεχνία (βλ. Howard Philips Lovecraft) θα το λατρέψεις!)

9.  Indiana Jones and the Raiders Of Lost Ark  (Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού)
(Steven Spielberg, George Lucas & Harrison Ford! Indiana Jones! Τι άλλο να πεις για μια απο τις καλύτερες ταινίες ever;)

1982
1.  Conan The Barbarian  (Κοναν Ο Βάρβαρος)
(Απλά επιβάλεται! Βασισμένο στα βιβλία του Robert E. Howard σε μουσική του δικού μας Βασίλη Πολυδούρη και με τον Arny να δυσκολεύεται να μάθει τις 5-6 ατάκες που προφέρει στην ταινία, είναι σίγουρα επικό!)

2.  Pink Floyd - The Wall
(Πρέπει να γράψω κάτι για αυτό το αριστούργημα; Υπάρχει κάποιος που δεν το γνωρίζει; Κάποιος που δεν το έχει δει; Τέλος πάντων. Η ιστορία ενός διαταραγμένου αστέρα της Rock που οδηγείται στην τρέλα λογω της φυσικής και κοινωνικής του απομόνωσης. Σκηνοθετημένο απο τον Alan Parker σε σενάριο του Roger Waters (που περνά σαφώς δικούς του προβληματισμούς και βιώματα) και με τον Bob Geldof στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σκοτεινό, βαρύ, δημιουργικό, καλλιτεχνικό, ιστορικό...)

3.  48 Hrs  (48 Ωρες)
( Τα 80's είναι η δεκαετία που ο Eddie Murphy μεσουρανούσε. Δες τον σε ότι κι αν έχει κάνει!)

4.  Rocky III
(Ο Ρόκυ ειναι θεσμός. Μπορεί το σενάριο και η σκηνοθεσία να ανήκουν δυστυχώς στον Stallone αλλά παραμένει θεσμος! Στο 3ο μέρος λοιπόν του Ρόκυ την παράσταση σαφώς κλέβει ο Mr.T)

5.  Cat People
(Ενα ερωτικό θρίλερ με την υπέροχη Nastassjia Kinski σε σκηνοθεσία του Paul Schrader)


1983
1.  Scarface  (Ο Σημαδεμένος)
(Η ταινία που ανέδειξε τον Al Pacino ως εξαιρετικό ηθοποιό είναι μια απο τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Είναι βασισμένο στο βιβλίο του Armitage Trail, η σκηνοθεσία ανήκει στον μαέστρο Brian De Palma και το σενάριο υπογράφει ο Oliver Stone. Φοβερό έργο!)

2.  Star wars - Return Of The Jedi
(Απλά γιατί γουστάρουμε George Lucas και οτι έχει σχέση με τον "Πόλεμο Των Αστρων")

3.  Christine  (Κριστίν)
(Οτιδήποτε υπογράφει ο Stephen King ειναι καταδικασμένο να πετύχει! Άσε που το σκηνοθετεί ο Carpenter που δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του King. Εξασφαλισμένη λοιπόν η επιτυχία στην οποία συμβάλλει και με την ψυχώ υποκριτική του ο Keith Gordon που μπαίνει πραγματικά στο "πετσί" του ρόλου. Δεν γίνεται να μην εχεις δει και διαβάσει το Christine! Δεν γίνεται...)

4.  The Meaning Of Life  (Το Νόημα Της Ζωής)
(Ιδιαίτερο και άκρως αγγλικό το χιούμορ των Monty Python αλλά "το νόημα της ζωής" μαζί με το "Life Of Brian" είναι σαφώς οι καλύτερες δουλείες τους. Πολύ γέλιο...)

5.  Flash Dance
(Δεν ξέρω πως ακριβώς να χαρακτηρίσω αυτή την ταινία. Sexy λόγω της πρωταγωνίστριας (Jennifer Beals). Χορευτική λόγω της εκπληκτικής μουσικής. Ευχάριστη, νεανική, εκρηκτική. Τι ωραία που ηταν τα 80's...)

6.  The Revenge Of The Ninja  (Η Εκδίκηση Του Νίνζα)
(Στην δεκαετία του '80 κυκλοφόρησαν απειρες ταινίες με πολεμικές τέχνες, αλλά το είδος που άνθισε (και πλέον δεν υπάρχει) ήταν οι Ninja! Θα ήμουν άδικος και υποκριτής αν δεν παρουσίαζα τουλάχιστον μια τέτοια ταινία (μπορεί και να τις έχω δει όλες!!!). Επέλεξα λοιπόν ίσως την καλύτερη, που έχει και κάποιο κύρος καθώς πρωταγωνιστεί ο Sho Kosugi ο οποίος όσο κατοικούσε στην Ιαπωνία υπήρξε πραγματικός Ninja! Στην ταινία μάλιστα πρωταγωνιστεί και ο γιός του!)

7.  The Outsiders
(Μια πραγματικά καταπληκτική ταινία. Αν την έχεις χάσει, ψάξε την. Αριστούργημα. Βασισμένη στη νουβέλα του S.E. Hinton, σκηνοθετημένη απο τον μέγιστο Francis Ford Coppola και με ενα σωρό αστέρες σε νεαρή ηλικία να παρελαύνουν απο την οθόνη: C. Thomas Howell, Matt Dillon, Ralph Macchio, Patrick Swayze, Rob Lowe, Emilio Estevez, Tom Cruise, Diane Lane καθώς και ο "πολύς" Tom Waits)


1984
1.  The Terminator  (Ο Εξολοθρευτής)
(Να πως ξεκίνησαν όλα. Σενάριο - σκηνοθεσία James Cameron η πρώτη και τελευταία φορά που ο Άρνυ υποκρίνεται τον κακό! Ακόμα και τότε τα εφέ είναι εντυπωσιακά...)

2.  Indiana Jones and The Temple Of Doom
(Το 2ο μέρος της ιστορικής σειράς το οποίο μου άρεσε περισσότερο απο το πρώτο)

3.  Dune
(Masterpiece για όσους γνωρίζουν κάτι παραπάνω. Βασισμένο στο βιβλίο του Frank Herbert και σε σενάριο - σκηνοθεσία του μοναδικού David Lynch και σε ρόλο έκπληξη τον Sting)

4.  Beverly Hills Cop  (Ο Μπάτσος Του Μπεβερλι Χιλς)
Eddie Murphy στα καλύτερα του. Η ταινία που θέσπισε το χαρακτηριστικό του "γέλιο")

5.  Police Academy  (Η Μεγάλη Των Μπάτσων Σχολή)
(Δεν υπάρχει...)

6.  Ghostbusters
(Την θεωρώ μια απο τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ! Απόλυτα διασκεδαστική με πραγματικά εμπνευσμένο σενάριο, σε μια εποχή που το μεταφυσικό ήταν σε έξαρση.  Το σενάριο το υπογράφουν οι Dan Aykroyd, Harold Ramis & ο Rick Moranis που πρωταγωνιστούν κιόλας μαζί με τους Bill Murray & Sigourney Weaver.  Επαναλαμβάνω: Τι ωραία που ήταν τα 80's...)

7.  Revenge Of The Nerds  (Η Εκδίκηση των Nerds)
(Δεν ειναι αριστούργημα αλλά... Είναι μια ταινία καμένη!!! Θα λιώσεις στα γέλια!)

8.  Splash  (Η Γοργόνα)
(Ακόμα και στα πιο "ελαφρά" και απλά έργα ο Tom Hanks είναι εξαιρετικός. Η καριέρα του ξεκίνησε ως κωμικός και εκεί είναι που τον γουστάρω πραγματικά. Εδώ κάνει και και την πρώτη της Hot εμφάνιση η Daryl Hannah και μαγεύει τον ανδρικό πληθυσμό!)

9.  The Karate Kid
(Γιατί το έχω με έντονα γράμματα; Απο τη μία γιατί δεν μπορώ να κρύψω πως μεγάλωσα με αυτή την ταινία και απο την άλλη γιατί δεν μπορείς να μιλάς για ταινίες του '80 και να μην αναφερθείς στον Ντάνιελ Σαν! Ασε που ο παιδικός μου έρωτας ηταν η Elisabeth Shue που αν θυμάμαι καλα, σε αυτη την ταινία κάνει και το κινηματογραφικό της ντεμπούτο. Η ταινία μενει στην ιστορία για 2 πράγματα: α) Και οι 2 πρωταγωνιστές (Ralph Macchio, Pat Morita) δεν είχαν (ούτε έχουν) καμία σχέση με την συγκεκριμένη πολεμική τέχνη και β) γιατί μπορεί να μη μας έμαθε καράτε, αλλά σίγουρα μας έμαθε να βάφουμε και να τρίβουμε! Another must see film...)

10.  Gremlins
(Υποκλίνομαι και προσκυνώ την μεγαλοφυία που ονομάζεται Steven Spielberg γιατί μας χάρισε μια απίστευτη ταινία που δεν χορταίνω να βλέπω! Γενικά ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης έκανε "παπάδες" την δεκαετία του '80! Το χάλασε αργότερα για τον λόγο πως (ενώ γουστάρει τρελά τέτοια έργα) έπρεπε να κάνει κάτι διαφορετικό για να τον θεωρήσουν "σοβαρό" δημιουργό και να κερδίσει το Όσκαρ. Κακώς. Το "Gremlins" είναι απλά τέλειο και μέχρι σήμερα, αξεπέραστο!)

11.  Electric Dreams  (Ηλεκτρικά Όνειρα)
(Εαν είσαι computer geek ή έχεις πάθος με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τότε σίγουρα θα γνωρίζεις πως εν έτη 1984 τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά και οι home computers κυριαρχούσαν. Amiga, Amstrad, Spectrum κτλπ ήταν οι απόλυτοι αρχηγοί και τα τότε games αποτελούσαν προνόμιο των λίγων. Η έλευση των πρώτων personal υπολογιστών ηταν ενα τεχνολογικό θαύμα και η φαντασία του κόσμου οργίαζε. Η ιστορία που περιγράφει αυτή η ταινία, δεν θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα. Η μήπως όχι;)

12.  Birdy
(O Alan Parker προσπάθησε να μεταφέρει στην οθόνη ένα απο τα πιο ιδιαίτερα βιβλία που γράφτηκαν ποτέ (William Wharton) όχι και με τόσο μεγάλη επιτυχία, αλλά αν δεν σου αρέσει να διαβάζεις, τότε δες την ταινία)

13.  The Woman In Red  (Η Γυναικάρα Με Τα Κόκκινα)
(Ο πάντα εξαιρετικός Gene Wilder συναντά την (όνομα και πράμα) "γυναικάρα" Kelly LeBrock σε μια κωμωδία απιστίας, σχετικά με το τι συμφορές μπορούμε να πάθουμε ξαφνικά εμείς οι αρσενικοί! Δείτε το trailer και θα καταλάβετε...)

14.  Top Secret  (Άκρως τρελό κι απόρρητο)
(Με διαφορά η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών, που αφήνει χιλιόμετρα πίσω της όλες τις άλλες! Θα κλαις απο τα γέλια!!!)

15.  A Nightmare On Elm Street  (Εφιάλτης Στον Δρόμο Με Τις Λεύκες)
(One two: Freddy's coming for you. Three Four: better lock your door. Five Six: grab your crucifix. Seven Eight: gonna stay up late. Nine Ten: never sleep again...)
 


1985
1.  The Breakfast Club  
(Μένει αξιομνημόνευτη για τους χαρακτήρες που σκιαγραφεί και περιγράφει και αποτελεί μια απο εκείνες τις ταινίες που βλέπεις και ξαναβλέπεις και ξαναβλέπεις και ξαναβλέπεις...)

2.  Ran
(Δεν ειναι για όλους, το ομολογώ. Δεν παύει όμως να αποτελεί ενα αριστούργημα απο τον εξαιρετικό Akira Kurosawa και μάλιστα σε μια εποχή που κανείς δεν γνώριζε πως έχει και η Απω Ανατολή καλό κινηματογράφο)

3.  Cocoon
(Μια ιστορία φαντασίας (απο αυτές που έβγαιναν συνέχεια την δεκαετία του '80 και γουστάρω τρελά) που καταφέρνει να ειναι συγκινητική και "γλυκιά" καθώς οι ήρωες ειναι ηλικιωμένοι. Κάποια στιγμή όλοι θα νιώσουμε την φριχτή ανάγκη του να θέλεις να ξανανιώσεις)

4.  The Return Of The Living Dead  (Τα Ζόμπι Δεν Είναι Χορτοφάγα)
(Ο Ελληνικός τίτλος είναι για κλαμματα, αλλά τους δικαιολογώ γιατί έπρεπε με κάποιο τρόπο να δηλώσουν πως πρόκειται για κωμωδία τρόμου. Κλασικό και εικονογραφημένο!)

5.  Teen Wolf
(O Michael J Fox πρωταγωνιστεί σε μια νεανική ψιλο-κωμωδία με θέμα τα αγαπημένα μας πλασματάκια, τους Λυκάνθρωπους! Πρόκειται για την ιστορία ενος νεαρού, περίγελου στο σχολείο του, ειδικά στις ικανότητες του ως αθλητής, που ανακαλύπτει πως είναι λυκάνθρωπος (αμαρτίες γονεων...) και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για να παίξει basket! Σατανικό!!!)

6.  A Nightmare On Elm Street 2: Freddy's Revenge
(Όχι τόσο καλό όσο το πρώτο, αλλά πρόκειται για τον Freddy μια απο τις πιο cult μορφές των ταινιών τρόμου, που οφείλεις να τον ακολουθείς όπου πηγαίνει! Με περισσότερες δολοφονικές ατάκες και λιγότερες δόσεις τρόμου, δεν παύει να ειναι κλασικό...)

7.  Back To The Future  (Επιστροφή στο Μέλλον)
(Πάλι βάζει το χεράκι του ο Steven Spielberg αλλά αυτη την φορά σκηνοθετεί ο Robert Zemeckis. Τέλειο, κλασικό, μοναδικό, απίστευτο, παρανοϊκό (λόγω Doc Brown)! Δες το...)

8.  St Elmo's Fire  (Το Μπαράκι Του Σαν Έλμο)
(Emilio Estevez, Rob Lowe, Andrew McCarthy, Demi Moore, Judd Nelson, Ally Sheedy, Andie McDowell και σκηνοθεσία Joel Schumacher! Πολύ καλή ταινία indeed...)

9.  Police Academy 2  (Η Μεγάλη Των Μπάτσων Σχολη 2)
(Τα τελευταία 15 - 20 χρόνια περίπου, έχουμε ξεχάσει να γελάμε! Θες οι δυσκολίες, τα προβλήματα, ο κοινωνικός μας βίος, ότι και να ειναι έχουμε ξεχάσει να γελάμε. Και δυστυχώς ελάχιστα πράγματα υπάρχουν πια για να μας το θυμίζουν. Στα 80's όμως με τόσες καλές κωμωδίες ο κόσμος γελούσε περισσότερο και στις παρέες υπήρχαν θέματα να κουβεντιάσεις και να σκάσουν όλοι στα γέλια. Ενα απο αυτά τα θέματα ήταν και "Η Μεγάλη Των Μπάτσων Σχολή"...)

10.  Young Sherlock Holmes  (Η Πυραμίδα Του Φόβου)
(Βασισμένο στους χαρακτήρες που δημιούργησε ο Sir Arthur Conan Doyle, σε σενάριο του Chris Columbus και σκηνοθεσία του Barry Levinson, έρχεται αυτη η ατμοσφαιρική ταινία να περιγράψει την υποτιθέμενη συνάντηση του νεαρού Sherlock με τον Watson στο κολλέγιο. Αναζητούν να λύσουν ενα μυστήριο με δολοφονιές που αφορούν μια αρχαία Αιγυπτιακή αίρεση και ειναι μια πολύ εντυπωσιακή ταινία. Αν την δεις, περίμενε λίγο στο τέλος και δώσε βάση στα credits. Υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις...) 

11.  White Nights  (Λευκές Νύχτες)
(Εξαιρετικές χορογραφίες, αγωνία και 2 χορευτές που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό! Mikhail Baryshnikov και Gregory Hines σε μεγάλες στιγμές)

12.  The Goonies  (Γκούνις: Το κυνήγι της μεγάλης περιπέτειας)
(Μια ιστορία του Steven Spielberg γίνεται σενάριο απο τον Chris Columbus και ο πρώτος αναλαμβάνει και την παραγωγή. Σκηνοθετεί ο Richard Donner και οι 3 μαζί φτιάχνουν μια αξέχαστη ταινία που έχω λατρέψει! Μαγική, αστεία, συγκινητική, μοναδική. Όλοι μας κάπου βαθιά μέσα μας, κρύβουμε ενα παιδί. Θες το παιδί που ήμασταν κάποτε, το παιδί που δεν γίναμε, το παιδί που θέλαμε να γίνουμε, ότι κι αν ειναι, πρόκειται σίγουρα για ενα παιδί. Και αυτό το παιδί, αυτή η ταινία, μπορεί να το βγάλει στην επιφάνεια...)

13.  Rocky IV
(Είπαμε: Ο Ρόκυ ειναι θεσμός! Το 4ο μέρος του ακλώνητου μποξερ (που 14 γύρους τρώει ξύλο και ξυπνά στον 15ο) σε σενάριο και σκηνοθεσία και πάλι απο τον Sylvester Stallone, μπορεί να μην ειναι το καλύτερο αλλά είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό. Και διαθέτει και καταπληκτικό soundtrack!)

14.  Fright Night  (Νύχτα Τρόμου)
(Δεν ειναι τρομαχτική ταινία και αρκετές φορές έχει και πλάκα. Αλλά να ρε γαμώτο, αυτό το κινηματογραφικό είδος έχει εξαφανιστεί τελείως, ενώ είχε άπειρους υποστηρικτές. Εννοώ αυτό το είδος όπου ενα τρομαχτικό θέμα (στην συγκεκριμενη περίπτωση τα βαμπιρς) γίνεται μια διασκεδαστική ταινία που μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι (εννοείται οχι τα παιδιά), ακόμα και αυτοί που φοβούνται με έργα του Christopher Lee! Έχει πάντως και τις καλές της στιγμές όπου ενα μικρό ρίγος μπορεί να το νοιώσεις, ενώ η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Tom Holland ο οποίος το κατέχει το πράμα, καθώς έχει ασχοληθεί με αρκετες ταινίες τρόμου, ενώ συμμετέχει και στο φετινό remake του φιλμ)

15.  Legend  (Θρύλος)
(Η ταινία είναι όντως "θρύλος". Δυσεύρετη και μαγική, με ενα καταπληκτικό soundtrack που υπογράφουν οι Tangerine Dream. Ατμοσφαιρική, εξωτική, παραμυθένια και μερικές φορές τρομαχτική, με εναν αγνώριστο Tom Cruise να πολεμά έναν αρχαίο δαίμονα που θέλει να φέρει το σκοτάδι σε όλη την γή, σκοτώνοντας τον τελευταίο μονόκερο. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ridley Scott και ειναι άξιο απορίας πως δεν πέτυχε εμπορικά, όπως κάποιες άλλες)

Α στο καλό... μελαγχόλησα! 

Η σειρά με την οποία παρουσιάζονται οι ταινίες δεν ειναι ενδεικτική της επιτυχίας η εμπορικότητας τους, ούτε έχουν σχέση με τις δικές μου προτιμήσεις. Έτσι παρουσιάστηκαν στην εκπομπή και έτσι ακριβώς τις παραθέτω και εδώ. Σε λίγες μέρες θα έιναι έτοιμο και το 2ο μέρος και θα αφορά το χρονικό διάστημα απο το 1986 μέχρι και το 1989. Μέχρι τότε, καλές αναπωλήσεις...


Top Movies of the 80's
part 2 (a)part 2 (b)




   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com