crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Top Movies Of The 80's - part 2 (b)





 Και τέλος πάμε να δούμε το 1988 & το 1989

 


1988

1.  Die Hard  (Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει)
(Η αλήθεια είναι πως ο Bruce Willis ήταν ανέλπιστα καλός στην "6η αίσθηση" η στο "Perfect Stranger" αλλά εκει όπου πραγματικά τον γουστάρουμε είναι όταν υποδύεται τον "πολλά βαρύ". Οι ατάκες του σπάνε κόκαλα και γενικότερα διασκεδάζεις με την macho υποκριτική του. Με το Die Hard ξεκίνησε τον μύθο...)

2.  Big
(Ένα αγόρι εύχεται σ' ενα μαγικό μηχάνημα ευχών, να ηταν μεγάλος. Το επόμενο πρωί ξυπνά για να ανακαλύψει έντρομος πως η ευχή του πραγματοποιήθηκε! Ενας μοναδικός Tom Hanks που παγιδεύει ενα παιδί σε σώμα ώριμου άνδρα... Μοναδικός!)

3.  Coming To America  (Ο Πρίγκηπας Της Ζαμούντα)
(Ένας Αφρικανός πρίγκηπας πηγαίνει στο Queens της Νεας Υόρκης, για να γνωρίσει την αγάπη και να βρει μια σύζυγο που να τον σέβεται για αυτό που πραγματικά είναι και όχι για την βασιλική του ιδιότητα... Απίστευτος για μια ακόμη φορά ο Eddie Murphy σε μια τρελή κωμωδία που άφησε εποχή. Αξιομνημόνευτη "royal" σκηνή: "Το βασιλικό πέος είναι καθαρό!!!)

4.  Scrooged  (Πάρτυ Φαντασμάτων)
(Βασισμένη στο κλασικό "A Christmas Carol" του Charles Dickens, έρχεται ενας εξαιρετικότατος Bill Murray να υποδυθεί την σύγχρονη εκδοχή του Scrooge και το αποτέλεσμα ειναι μοναδικό!)

5.  BeetleJuice  (Ο Σκαθαροζούμης)
(Κάπως έτσι ξεκινά μια λαμπρή καριέρα και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ενας απο τους πλέον αγαπημένους μου σκηνοθέτες, ο Tim Burton. Μια μάυρη κωμωδία που περιγράφει με θεότρελο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη μετά θάνατον ζωή, γιατί ποιος είπε οτι το να είσαι φάντασμα είναι τόσο απλό; Ο Burton πριν ανακαλύψει τον Johnny Depp είχε μια εξαιρετική χημεία με τον Michael Keaton ο οποίος σαν "Beetlejuice" είναι απίστευτος, αγνώριστος και εντελώς παρανοϊκός! Το cast συμπληρώνουν εξαιρετικά, οι Alec Baldwin, Geena Davis και η μικρή (τότε) Winona Ryder. Τέλειο!)

6.  They Live  (Ζουν Ανάμεσα μας)
(Βασισμένο στο "Eight O' Clock In The Morning" του Ray Nelson, έρχεται ίσως το "κύκνειο άσμα" του John Carpenter που με ελάχιστα μέσα και μια φθηνή παραγωγή, προσπάθησε να μας μεταφέρει μια ενδιαφέρουσα και προφητική ιστορία, με πολλές προεκτάσεις, κάτι που έτσι κι αλλιως χαρακτήριζε αυτόν τον σκηνοθέτη. Ένας άνδρας ανακαλύπτει κάτι γυαλιά ηλίου, που σαν τα φοράς, ο κόσμος σου αποκαλύπτεται όπως είναι. Έτσι ανακαλύπτει οτι οι άνθρωποι που συναντούσε κάθε μέρα στον δρόμο, στην πραγματικότητα δεν είναι άνθρωποι! Πολύ καλή ιδέα, αλλά ο πόλεμος που δεχόταν ο Carpenter δεν του επέτρεψε να την ολοκληρωσει όπως ακριβώς θα ήθελε...)

7.  Coctail
(Πολλές φορές, αυτό που θέλουμε να γίνουμε με αυτό που μπορούμε να γίνουμε, απέχουν αρκετά, αλλά ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις σε τι πραγματικά είσαι καλός, αν πρώτα δεν δοκιμάσεις. Η ταινία που έθεσε νεα κριτήρια στο δύσκολο επάγγελμα του barman και πλέον μια απλή προϋπηρεσία δεν ήταν αρκετή, αν ηθελες να ασχοληθείς με αυτη την δουλειά. Νεαρούλης και ερωτίλος, όπως πάντα, ο Tom Cruise, υπέροχη και sexy, όπως πάντα η Elisabeth Shue και ενας πολύ καλός Bryan Brown. Ας μην μιλήσω καλύτερα για την Kelly Lynch και πάθουμε όλοι έμφραγμα, αρσενικά & θηλυκά!) 

8.  A Fish Called Wanda  (Ένα Ψάρι Που Το Έλεγαν Γουάντα)
(John Cleese, Kevin Cline και Jamie Lee Curtis πρωταγωνιστούν σε μια καταπληκτική κωμωδία που υποθέτω πως έχουν δει όλοι. Αν την ακούς για πρώτη φορα, είτε είσαι το πολύ 13 ετών ή στην τηλεόραση βλέπεις μόνο Φώτη & Μαρία ή Dancing on ice!) 

9.  Young Guns
(Μια ομάδα νεαρών πιστολέρο με επικεφαλής τον Billy "The Kid" (η Billy Ο Τρομερός όπως τον ξέρουμε στην Ελάδα) γίνονται βοηθοί σερίφη για να εκδικηθούν την δολοφονία ενός κτηματία. Αλλά όταν ο Billy αρχίζει να κάνει "έντονη" χρήση αυτής της εξουσίας, τότε θα γίνουν αυτοί οι κυνηγημένοι... Έμεινε στην ιστορία για το εξαιρετικό του cast: Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Lou Diamond Philips, Charlie Sheen, Jack Palance, Terence Stamp! Το 2ο μέρος ηταν κάπως καλύτερο...)

10.  Rambo III
(Σε σενάριο του "πολυτάλαντου" (!) Sylvester Stallone έρχεται το 3ο μέρος του Rambo και αυτή την φορά η δράση είναι καταιγιστική. Για να πάρεις μια καλύτερη γευση του τι πρόκειται να δεις (αν δεν το έχεις δει) θα σου περιγράψω μια σκηνή: Ο συνταγματάρχης Τrautman, διοικητής του John Rambo στον πόλεμο του Βιετνάμ, κρατείται όμηρος στο Αφγανιστάν και βασανίζεται άγρια. Ελπίζει όμως πως ο Rambo θα έρθει να τον σώσει. Σε ερώτηση ποιος πια θεωρεί οτι είναι αυτός ο Rambo η απάντηση του είναι αποστομωτική: "Ο θεός συγχωρεί... Ο Ράμπο όχι!")

11.  The Naked Gun  (Τρελές Σφαίρες)
(Τώρα που πια δεν ειναι ανάμεσα μας, η αξία του Leslie Nielsen, μοιάζει μεγαλύτερη. Δε νομίζω πως υπάρχουν πια ηθοποιοί να συνεχίσουν το στυλ που ξεκίνησε ο Peter Sellers και οι τελευταίες απόπειρες του Steve Martin ως Κλουζό ειναι αποτυχημένες. Γι αυτό λοιπόν Leslie Nielsen δαγκωτό!)

12.  The Land Before Time  (Η Γη Πριν Σταματήσει Ο Χρόνος)
(Σε παραγωγή George Lucas & Steven Spielberg και σκηνοθεσία Don Bluth, το Land Before Time είναι μια εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων που περιγράφει τις περιπέτειες 5 ορφανών δεινοσαύρων που ταξιδεύουν στα ερείπια του κόσμου τους, θρηνώντας για την απώλεια των οικεγενειών τους, ενω΄παράλληλα δένονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Μαγικό!)

13.  MississippiBurning  (Ο Μισσισσιπής Καίγεται)
(Μια σκληρή ματιά στο ρατσιστικό περιβάλλον του Αμερικάνικου νότου, με πολύ καλές ερμηνείες απο τους Gene Hackman και Willem Dafoe)

14.  Who Framed RogerRabbit  (Ποιος Παγίδευσε Τον Roger Rabbit;)
(Η ταινία θρύλος που έθεσε τις βάσεις για ενα νέο κινηματογραφικό είδος, αυτό οπου συνυπάρχουν πραγματικοί ηθοποιοί με κινούμενα σχέδια (αν και το πρώτο εγχείρημα, όπως σωστά με πληροφόρησε ενας φίλος ο Mike, εγινε το 1964 με το "Mary Poppins"). Εδώ όμως πρωτοπαρουσιάστηκε η πράσινη η μπλέ οθόνη και εδώ επιτεύχθηκε η απίστευτη επαφή cartoons και ηθοποιών, με μοναδικά αποτελέσματα. Αλησμόνητοι χαρακτήρες: Ο παλαβός Roger Rabbit (με έντονες επιρροές απο τα toons της Warner Bros.) ο πειστικότατος Bob Hoskins ως ντετέκτιβ που λόγω κάποιου ατυχήματος μισεί τα cartoons και φυσικά, η sexy Jessica Rabbit!)

15.  Child's Play  (Η Κούκλα Του Σατανά)
(Υπάρχει κάτι το απόκοσμο και τρομαχτικό στις κούκλες και όλοι μας φαντάζομαι, πιάσαμε κάποτε τον εαυτό μας να παρατηρεί πανικόβλητος μια κούκλα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με τον Τσάκυ, μια κούκλα που θα αποκτήσει ενας πιτσιρικάς, χωρίς να γνωρίζει πως μέσα της βρίσκεται η ψυχή ενός ψυχοπαθή δολοφόνου. Δαιμονικό...!)

16.  The Last Temptation Of Christ  (Ο Τελευταίος Πειρασμός)
(Η ταινία του Martin Scorsese με εξαιρετικές ερμηνείες απο τους Willem Dafoe και Harvey Keitel, που δίχασε και προκάλεσε αντιδράσεις. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, που έγινε η αφορμή να τον αφορίσει η εκκλησία! Κάποια πράγματα δεν πρέπει να λέγονται. Βέβαια η αντίδραση του τεράστιου αυτού συγγραφέα ήταν να παρακαλέσει την εκκλησία να του αφορίσει και τα παπούτσια, ώστε να μην λειώσουν ποτέ...)

17.  The Adventures Of Baron Munchausen  (Οι Περιπέτειες του Βαρώνου Μυνχάουζεν)
( Η φανταστική (η μήπως όχι;) ιστορία ενός αριστοκράτη του 18ου αιώνα, που με την βοήθεια των "χαρισματικών" βοηθών του και ενός μικρού κοριτσιού, θα προσπαθήσουν να σώσουν μια πόλη απο την εισβολή των Τούρκων. Ο βαρόνος Μυνχάουζεν έμεινε στην ιστορία ως ενας μεγάλος παραμυθάς, αλλά τελικά τι είναι πραγματικό και τι παραμύθι; Υπέροχο, μαγικό και με μια άγνωστη τότε Uma Therman, να μας παίρνει τα μυαλά ως θεά Αφροδίτη!)

18. Time Of The Gypsies  (Ο Καιρός Των Τσιγγάνων)
(Το μαγικό παραμύθι του Emir Kusturica όπου ενας νεαρός τσιγγάνος με τηλεκινητικές δυνάμεις παρασύρεται στον κόσμο της μικροεγκληματικότητας, ο οποίος απειλεί να καταστρέψει αυτόν και όσους αγαπά..)

19.  Moonwalker
(Σε σενάριο του Michael Jackson & David Newman, η ταινία που έκανε τρελές εισπράξεις και ειναι βασισμένη περισσότερο σε videos απο το album "BAD" του Michael Jackson. Ο μόνος λόγος που αξίζει να την δεις (πλην των εγκυκλοπαιδικών μας αναγκών) είναι για το απίστευτο πραγματικά video, του Smooth Criminal.)

20.  License To Drive  (Μια Νύχτα Χωρίς Δίπλωμα)
(Χαλαρή κωμωδία που σε κάθε της σκηνή "μυρίζει" 80s με το δίδυμο Corey Haim & Corey Feldman)

21.  Bird
(Τα πρώτα σημάδια του πόσο καλός ειναι σαν σκηνοθέτης ο Clint Eastwood φαίνονται καθαρά σε αυτή την τανία για μουσικόφιλους, όπου περιγράφεται η ταραγμένη ζωή και καριέρα του μεγάλου Jazz - ιστα Charlie "Bird" Parker. Εξαιρετικός και ο Forest Whitaker...)

22.  Pumkinhead
(Βασισμένο σε ένα ποίημα του Ed Justin, μια τρομαχτική ταινία με τον Lance Henriksen που τον "πάω" με τα χίλια! Πατέρας αποφασίζει να εκδικηθεί αυτούς που ευθύνονται για τον άδικο χαμό του μικρού του γιου, φέρνοντας στην ζωή μια δαιμονικη ονότητα που ονομάζεται Pumkinhead...)

23.  The Serpent And The Rainbow  (Βουντού)
(Μια ακόμα ταινία του Wes Craven, που πλην κάποιων εξαιρέσεων πάντα την δεκαετία του '80, δεν καταλαβαίνω γιατί τον χαρακτηρίζουν "μαιτρ" των ταινιών τρόμου. Οτι καλό έκανε, το έκανε μόνο την δεκαετία που εξετάζουμε και απο εκει και έπειτα απλά αναμασά τα ίδια και τα ίδια, αλλάζοντας απλά τους πρωταγωνιστές. Αυτή όμως η ταινία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και την συστήνω ανεπιφύλακτα!)

24.  The Seventh Sign  (Το Εβδομο Σημάδι) 
(Μου αρέσουν πολύ οι ταινίες με θέμα το βιβλίο της "Αποκάλυψης", σημεία των καιρών και οτιδήποτε θυμίζει το αξέχαστο "Μωρό της Ρόζμαρυ". Είναι και το θέμα αυτών των φιλμ, που θεωρώ πως προσεγγίζουν αρκετά την πραγματικότητα, βάσει των ανησυχιών του κόσμου και της μόνιμης απειλής, πως το "Κακό" θέλει να κυριαρχήσει. Κατά την δική μου άποψη, βγάζουν κάτι το αληθινά τρομαχτικό! Χωρίς να θεωρώ αυτή την ταινία τρομαχτική, την απολαμβάνω όσες φορές κι αν την δω...)

25.  The Bear  (Η Αρκούδα)
(Οπτική και συναισθηματική πανδαισία, αυτή η χωρίς σχεδόν καθόλου διαλόγους ταινία, του Jean Jacques Annau, βασισμένη στο υπέροχο μυθιστόρημα του James Oliver Curwood...)

26.  My Stepmother Is An Alien  (Η Σεξωγήινη)
Kim Basinger έχει καθιερωθεί πλέον στο μυαλό όλων εκείνη την εποχή, ως το απόλυτο sex symbol και κάθε της εμφάνιση σε κάθε ταινία όπου πρωταγωνιστεί, το αποδεικνύει περίτρανα! Μαζί της, ο πάντα απολαυστικός Dan Aykroyd...)

27.  Watchers
(Βασισμένο στο μυθιστόρημα ενός απο τους αγαπημένους μου συγγραφείς (Dean R. Koontz) πραγματικού μάστορα της αγωνίας, μια ιστορία που μας μιλά για ενα νεαρό που υιοθετεί εναν αδέσποτο και απίστευτα έξυπνο σκύλο. Στην πορεία τα πράγματα περιπλέκονται καθώς ο νεαρός ανακαλύπτει πως ο σκύλος είναι ενας υπερ-εφυής δραπέτης απο ενα ερευνητικό εργαστήριο γενετικής, ενώ μαζί του έχει δραπετεύσει και κάτι "άλλο" που καταδιώκει θανάσιμα τον σκύλο... 

28.  Return Of The Killer Tomatoes!
(Μια "καμένη" στην κυριολεξία ταινία, όπου ο τρελός επιστήμονας Gangreen ετοιμάζει την μεγάλη επιστροφή της εξέγερσης της τομάτας στον πόλεμο κατά της ανθρωπότητας! Αυτή την φορά όμως η μουσική δίνει ανθρώπινη μορφή στις τομάτες και μόνο ο διανομέας πίτσας Chad Finletter μπορεί να σώσει τον κόσμο, συν την Tara, την πανέμορφη γυναίκα - τομάτα! Αν έχεις δει την δικιά μας cult ταινία "Η Επίθεση Του Γιγαντιαίου Μουσακά" δεν μπορεί να παραβλέψεις τις δολοφονικές ντομάτες!)

29.  The Big Blue  (Απεραντο Γαλάζιο)
(Εαιρετική ταινία! Γυρισμένη σε Ιταλία, Αμοργό και Ίο, απο τον Luc Besson, με υπέροχα τοπία, απέραντο γαλάζιο και μαγικούς υποθαλάσσιους κόσμους, με απίστευτα χαλαρωτική μουσική που προσπαθεί να εξομοιώσει την ζωή των δελφινιών, απο τον Eric Serra, με μοναδικούς χαρακτήρες που υποδύονται πειστικότατα οι Jean Reno & Jean-Marc Barr, με ελάχιστα κλισέ που αφορούν στην επιμονή λόγω πλοκής, του διαγωνισμού καταδύσεων, με μαγική ατμόσφαιρα ύμνο στην φύση και την ζωή, με...με...με.... Απερίγραπτα όμορφη ταινία!)

30.  Rain Man  (Ο Άνθρωπος Της Βροχής)
(Ένας μοναδικός Dustin Hoffman, ένας ανέλπιστα καλός Tom Cruise και η πανέμορφη (και ελληνικής καταγωγής) Valeria Golino, σε μια συγκινιτκή ταινία που όσο σκληρός κι αν είσαι θα σε κάνει να βάλεις τα κλάματα. Ο Dustin Hoffman πραγματικά την απογειώνει με την ερμηνεία του, και ο Tom Cruise καταφέρνει πάντα να ειναι πειστικός όταν δακρύζει και σε παρασύρει. Το σενάριο επίσης έχει μερικές δυνατές στιγμές που ανατριχιάζουν. Μην την χάσεις...)

και τέλος η αγαπημένη μου ταινία...

31.  Cinema Paradiso  (Σινεμά ο Παράδεισος)
(Ειλικρινά, δεν ξέρω πόσα επίθετα να χρησιμοποιήσω για να την περιγράψω. Εξαιρετική, συγκινητική, αληθινή, συγλονιστική... Πιστεύω πως αν αυτή η ιστορία έπεφτε σε άλλα χέρια, το αποτέλεσμα θα ηταν απο καλούτσικο ως αδιάφορο. Όμως μια άψογη και τόσο αληθινή σκηνοθεσία απο τον Giuseppe Tornatore (που υπογράφει και το σενάριο) και με την εξωπραγματική μουσική του μαιτρ Ennio Morricone, αυτό το αριστούργημα σε καθηλώνει στην καρέκλα σου και σου προκαλεί τόσα πολλά συναισθήματα, που δεν φανταζόσουν πως είχες. Τόσο απλή και τόσο μαγική... )


1989

1 Indiana Jones and The Last Crusade  (Η Τελευταία Σταυροφορία)
(Το δίδυμο Steven Spielberg & George Lucas επιστρέφουν με τον αγαπημένο τους χαρακτήρα και το αποτέλεσμα ειναι για μια ακόμη φορά, καταιγιστικό. Αυτή την φορά, δίπλα στον Harrison Ford συναντούμε και τον Sean Connery ως Dr. Henry Jones, πατέρας του Indy.)

2.  Back To The Future part 2  (Επιστροφή στο Μέλλον 2)
(Με τους ίδιους συντελεστές (Robert Zemeckis σκηνοθεσία, Steven Spielberg παραγωγή) και τους ίδιους πρωταγωνιστές (Michael J. Fox & Christopher Lloyd) η ταινία για μια ακόμη φορά "τα σπάει"! Ο Marty McFly θα επισκφθεί το 2015 για να εμποδίσει τον γιο του να μπει φυλακή, όμως θα χρειαστεί να επιστρέψει στο 1995 για να προλάβει κάποιες καταστροφικές αλλαγές στο 1985. Χαμός!)

3.  Field Of Dreams  (Ο Ξυπόλητος Τζο)
(Ένας αγρότης στην Αϊόβα (Kevin Costner) ακούει μια φωνή να του λέει: "If you build it, he will come...". Μεταφράζει το νόημα ως οδηγίες για να χτίσει ενα γήπεδο του baseball στο χωράφι του, όπου και θα εμφανιστεί το φάντασμα του "Ξυπόλητου" Τζο Τζάκσον και των άλλων 7 παιχτών των Chicago Black Sox, που αποβλήθηκαν απο το παιχνίδι στο World Series το 1919. Αλλά οι φωνές συνεχίζονται και το νόημα τους ειναι συγκεχυμενο, οπότε ο αγρότης θα ζητήσει την βοήθεια ενος απομωνομένου συγγραφέα για την ερμηνεία των μηνυμάτων...)

4.  Batman
(Βασισμένο στους χαρακτήρες της DC Comics, απο τους Bob Kane και Bill Finger και σε σκνοθεσία του μεγάλου Tim Burton, πρόκειται φυσικά για την ιστορία του σκοτεινού Ιππότη που ξεκινά εναν ανελέητο πόλεμο κατά του εγκλήματος που έχει διαφθείρει την Gotham City. Με τους Michael Keaton ως Batman, Kim Basinger ως Vicky Vale και εναν απίθανο Jack Nicholson ως Jocker!)

5.  The Abyss  (Η Άβυσσος
James Cameron γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί μια κλειστοφοβική και αγωνιώδης ταινία, όπου μια ομάδα δυτών επιστρατεύεται για να βρει ενα χαμένο πυρηνικό υποβρύχιο και βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο καθώς αντιμετωπίζει μια ξένη μορφή ζωής... Καλοοοο;)

6.  Ghostbusters II
(Σε σενάριο και πάλι των Dan Aykroyd & Harold Ramis και σκηνοθεσία του Ivan Reitman, έρχεται η συνέχεια των απίθανων κυνηγών φαντασμάτων, οι οποίοι ειναι πραγματικά η τελευταία μας ελπίδα!!!)

7.  Honey, I Shrunk The Kids  (Αγάπη μου, συρρίκνωσσα τα παιδιά)
(Ένας επιστήμονας, κατα λάθος θα συρρικνωσει τα παιδιά του, καθώς και δυο γειτονόπουλα, στο μέγεθος μικρών εντόμων. Τώρα οι νεαροί θα βρεθούν αντιμέτωποι με εναν κόσμο που αγνοούσαν την ύπαρξη του, όσο ο πατέρας τους ψάχνει να τους βρει και να τους βοηθήσει! Όπως αντιλαμβάνεσαι ηδη απο τις ταινίες που ξεκίνησα για το 1989, έχουμε πλέον περάσει σε μια διαφορετική εποχή, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί και τα οπτικά εφέ εξελίσσονται ραγδαία, επιτρέπωντας στους σκηνοθέτες να κάνουν απίστευτα πράγματα. Απολαυστική απο κάθε άποψη η συγκεκριμένη ταινία...)

8.  My Left Foot  (Το Αριστερό μου πόδι)
(Η ταινία που κυριάρχησε στα βραβεία Όσκαρ εκείνης της χρονιάς και "ξενέρωσε" όλους εμας τους ρομαντικούς που θεωρούσαμε πως τα Οσκαρς καλύτερης ταινίας και Α' ανδρικού ρόλου έπρεπε αντίστοιχα να πάνει στα "Ο Κύκλος Των Χαμένων Ποιητών" και Robin Williams! Φυσικά, όσο κι αν ξενέρωσα, δεν σημαίνει πως δεν πρόκειται για μια εξαιρετική ταινία, με εναν καταπληκτικό Daniel Day Lewis να υποδύεται τον Christy Brown, που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση και έμαθε να γράφει και να ζωγραφίζει με το μόνο μέλος που μπορουσε να ελέγξει: το αριστερό του πόδι!)

9.  Weekend At Bernie's  (Τρελό γουήκεντ στου Μπέρνυ)
(Δυο φίλοι, θα προσκληθούν στο πάρτυ που κάνει ο εργοδότης τους, στην παραλιακή του βίλλα, ο οποίος όμως θα δολοφονηθεί. Εκείνοι, σε μια τρελή προσπάθεια να γλιτώσουν το μπλέξιμο, θα προσποιηθούν πως ο εργοδότης τους ειναι ζωντανός, κάτι που θα εξοργίσει και τον δολοφόνο ο οποίος θα προσπαθήσει να τελειώσει ότι ξεκίνησε. Μια σχετικά μαύρη κωμωδία, που έχει πολύ πλάκα...)

10.  Look Who's Talking  (Κοίτα Ποιος Μιλάει)
(Σε σκηνοθεσία της Amy Heckerling και με πρωταγωνιστές τους John Travolta, Kirstie Alley και τον Bruce Willis που δανείζει την φωνή του στον μικρό Mikey, έρχεται μια πρωτότυπη κωμωδία που μας λύνει την απορία σχετικά με το τί πραγματικά σκέφτονται τα μωρά, την περίοδο που δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν!)

11.  Dead Calm  (Κρουαζιέρα Στην Άκρη Του Τρόμου)
(Δεν θα σχολιάσω τον ελληνικό τίτλο, μην επιμένεις! Σκηνοθετημένο απο τον Αυστραλό Philip Noyce και με πρωταγωνιστές τους Sam Neil, Billy Zane και την εικοσάχρονη Nicole Kidman, μια ιστορία με πολύ αγωνία που περιγράφει τις διακοπές ενος ζευγαριού με ιστιοπλοϊκό, στον Ειρηνικό ωκεανό. Ενώ βρίσκονται με άπνοια (Dead Calm - το σχολίασα τελικά) στην ανοιχτή θάλασσα, θα βρουν εναν ναυαγό και θα τον πάρουν στο σκάφος τους. Έλα όμως που αυτός δεν είναι αυτός που φαίνεται....Έχει πολύ καλές στιγμές η ταινία, με πολύ ένταση και αγωνία και μπορεί ακομα να την πετύχεις σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι...)

12.  Always  (Για πάντα)
(Δεν μπορώ να πω πολλά για αυτη την εξαιρετική ταινία χωρίς να αποκαλύψω αρκετά. Ο Pete (Richard Dreyfuss) και ο φίλος του Al (Brad Johnson) είναι πολύ ριψοκίνδυνοι πιλότοι σε πυροσβεστικά αεροπλάνα, που αγαπούν πολύ την δουλειά τους. O Pete βρίσκει την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο της Dorinda (Holly Hunter) όμως παρά τις παροτρύνσεις της, εκείνος δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλέιψει την επικίνδυνη δουλειά του... Μια πολύ συγκινητική τανία απο τον Steven Spielberg, που δεν είναι δράμα (αν μπερδεύτηκες) και υμνεί πραγματικά την αγάπη...)

13.  Born On The Fourth Of July  (Γεννημένος την 4η Ιουλίου)
(Η βιογραφία του Ron Kovic που έμεινε παράλυτος στον πόλεμο του Βιετνάμ και γίνεται μια χαρακτηριστική αντιπολεμική φιγούρα, ακτιβιστής που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά την συνειδητοποίηση πως η χώρα για την οποία πολέμησε και έμεινε ανάπηρος, τον πρόδωσε... Σκληρή και αληθινή τανία, βασισμένη στο βιβλίο του ίδιου του Ron Kovic, με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise σε μια συγκλονιστική ερμηνεία και σκηνοθετημένη απο τον Oliver Stone)

14.  The 'Burbs  (Μια Γειτονιά Απίθανη)
(Η ιστορια εξελίσσεται σε μια τυπική γειτονιά της Αμερικής, όταν κάποιοι νέοι γείτονες, οι Klopeks, μετακομίζουν στο σπίτι δίπλα στον Ray Peterson (Tom Hanks). Οι νέοι γείτονες είναι πραγματικά παράξενοι. Κανείς δεν τους έχει δει, το σπίτι τους είναι διαρκώς ακατάστατο και κατά την διάρκεια της νύχτας ακούγονται παράξενοι θόρυβοι απο το υπόγειο. Όταν μάλιστα εξαφανιστεί και ο Walter, ο ηλικιωμένος της γειτονιάς, όλοι θα αρχίσουν να υποπτεύονται τους Klopeks...
Φοβερή κωμωδία, στο κλασικό ύφος των 80's που αρχίζει σιγά σιγά να χάνεται...)

15.  Lock Up  (Η Απόδραση)
(Αρκετά δυνατή ταινία, με εναν παραδόξως καλό Stallone στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σταν βαθμό βέβαια που μπορεί να ειναι καλός ο Stallone. Μαζί του πρωρταγωνιστεί και όπως είναι φυσικό κλέβει την παράσταση, ο πάντα εξαιρετικός Donald Sutherland)

16.  See no evil, Hear no evil  (Δεν βλέπω τίποτα, δεν ακούω τίποτα)
(Εξωφρενική κωμωδία, με απίθανο σενάριο και με τους απίστευτους Gene Wilder & Richard Pryor, να υποδύονται αντίστοιχα εναν κουφό και εναν τυφλό, που προσπαθούν να διελευκάνουν μια δολοφονία! Αξέχαστες μου έχουν μείνει δυο σκηνές της ταινίας: Η πρώτη όπου ο τυφλός οδηγεί ενα αυτοκίνητο και ο κουφός προσπαθεί να τον καθοδηγήσει (!) και δεύτερη, η σκηνή όπου η Joan Severance βγαίνει απο το μπάνιο!) 

17.  The Karate Kid part III 
(Ο κακός δάσκαλος απο το 1ο μέρος, θα θελήσει να εκδικηθεί τον Ντάνιελ Σαν και τον Μιγιάγκι, με την βοήθεια ενος παλιού του φίλου απο τον στρατό. Tίποτα το ιδιαίτερο εκτός του ότι ο Ralph Macchio προσπαθεί να φανεί πιτσιρικάς! Αλλά εφόσον μας προέκυψε τριλογία, πρέπει να την ολοκληρώσουμε!)

18.  Dead Poets Society  (Ο Κύκλος Των Χαμένων Ποιητών)
(Captain, my captain...  Ενα ακόμα αριστούργημα, μια ακόμα πανδαισία συναισθημάτων, μια πανέμορφη ταινία! Εκείνη η βραδυα της απονομής των βραβείων Oscars ηταν η πρώτη και τελευταία φορά που ασχολήθηκα με αυτόν τον διαγωνισμό και απο τότε μένω στις απόψεις μου και δεν πάνε όλοι να "κουρεύονται"! Όχι, επαναλαμβάνω, πως δεν θεωρώ το "My Left Foot" εξαιρετική ταινία, αλλά δεν γίνεται να συγκριθεί με αυτό το διαμάντι. Ο ιδιαίτερος και χαρισματικός καθηγητής Αγγλικών John Keating (Robin Williams), εμπνέει στους μαθητές του την αγάπη για την ποίηση και το πως να δράττουν την μέρα, κυνηγώντας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, με οτι κι αν αυτό συνεπάγεται... Πανέμορφη ταινία!)

19.  Casualties Of War  (Απώλειες Πολέμου)
(Σκηνοθεσία Brian De Palma, με τους Michael J. Fox, Sean Penn. Don Harvey... Βασισμένη στο βιβλίο του Daniel Lang, περιγράφει την ιστορία ενός στρατιώτη στον πόλεμο του Βιετνάμ, ο οποίος θ' αποφασίσει να αποκοπεί απο την ομάδα του, όταν εκείνοι θα απαγάγουν μια γυναίκα απο ενα χωριό... Αν μετρήσουμε τις μαρτυρίες, τις αυτοβιογραφίες και τις ταινίες που αφορούν όσα φριχτά διέπραξε ο αμερικάνικος στρατός στον πόλεμο του Βιετνάμ, θα απορήσουμε όλοι που ποτέ δεν δικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου.Μια σκληρή ταινία με καταπληκτικές ερμηνείες...)

20.  Best Of The Best
(Μια ιδιαίτερη ταινία πολεμικών τεχνών, με αρκετές συγκινητικές στιγμές, σε σκηνοθεσία Robert Radler και με πρωταγωνιστές τους Eric Roberts, James Earl Jones, Chris Penn και Philip Rhee (ο μοναδικός ηθοποιός μαζί με τους Κορεάτες που έχει σχέση με την τέχνη), που περιγράφει τις προσπάθειες μιας αμερικανικης ομάδας που θα διαγωνιστεί εναντίον της Κορεάτικης, σ' ενα τουρνουά Tae Kwon Do...)

21.  Turner & Hooch   
(Ένας ντετέκτιβ της αστυνομίας, θα χρειαστεί να υιθετήσει τον σκύλο ενός δολοφονημένου άνδρα, για να τον βοηθήσει να βρει τον δολοφόνο... Απλό; Αμ δε! Πρέπει βέβαια να εισαι και λίγο ζωόφιλος για να παρακολουθήσεις τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Tom Hanks να ξεφύγει απο τα σάλια του Χούτς, αλλά δεν μπορείς να μην λατρέψεις αυτη την ταινία. Εκτός φυσικά αν ανήκεις στην κατηγορία αυτων που αποφεύγουν έργα με τετράποδα, όχι γιατί αντιπαθούν τα ζώα, αλλά γιατί φοβούνται μηπως υπάρχει συγκινητικό τέλος...)

22.  Eric The Viking  (Έρικ ο Βίκινγκ)
(Ο Έρικ ο Βίκνγκ, συγκεντρώνει τους πολεμιστές απο το χωριό του και ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι για την Valhalla, με σκοπό να ζητήσει απο τους θεούς να τερματίσουν το Ragnorok και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να δουν ξανα το φως του ήλιου... Μια επική σάτυρα της ζωής των Vikings, εντελώς ψυχώ και με πολύ γέλιο!)

23.  UHF  (Ο πιο κουφός σταθμός στην πόλη)
(Ένας θεοπάλαβος τυπος που μεσουρανούσε την δεκαετία του '80 και σατύριζε τους πάντες και τα πάντα, ήατν ο κωμικός Al Yankovic, γνωστός και ως Weird. Αγαπημένη του συνήθεια η χωρίς οίκτο καταστροφή γνωστών τραγουδιών και video clips! Αν δεν τον γνωρίζεις, αναζήτησε δειγματα της δουλειάς του στο youtube, με την προϋπόθεση βέβαια πως έχεις δει στην αρχική του μορφή ότι σατυρίζει. Εδώ γράφει το σενάριο σε μια τρελή κωμωδία, όπου αναλαμβάνει να σώσει απο την χρεωκοπία εναν τηλεοπτικό σταθμό που κέρδισε ο θείος του στο πόκερ! Το τι θα κάνει για να ανεβάσει την τηλεθέαση, δεν περιγράφεται...)

24.  K-9  (Λαγωνικό Κ-9)
(Ο αστυνομικός Michael Dooley (James Belushi) χρειάζεται βοήθεια για να συλλάβει εναν έμπορο ναρκωτικό, ο οποίος προσπάθησε να τον σκοτώσει. Η βοήθεια θα έρθει απο τον Jerry Lee, εναν αστυνομικό σκύλο που ειδικεύεται στο να μυρίζει ναρκωτικά. Το δύσκολο όμως για τον Michael θα ειναι να συνεργαστεί με τον Jerry Lee, κάθως ο σκύλος έχει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα και δουλεύει μονάχα όταν εκεινος το αποφασίσει... Πολύ γέλιο! Απολαυστικός ο James Belushi, αλλά και ο Jerry Lee - The Killer!)

25.  Great Balls Of Fire
(Και μιας και μιλήσαμε για τον Jerry Lee που το παρατσούκλι του "The Killer" έδωσε όνομα στον σκύλο της προηγούμενης τανίας, πάμε να δούμε και την βιογραφία του Killer, που σκότωνε βέβαια, με την μουσική του! Βασισμένο στο βιβλίο της Myra Lewis (ξαδέρφη του Jerry Lee την οποία παντρέυτηκε το 1939), πρόκειται για μια απολαυστική ταινία που περιγράφει την ζώη του Jerry Lee Lewis, ο οποίος σε πολύ μικρή ηλικία μαγεύτηκε απο την μαύρη μουσική και έγινε χωρίς αμφιβολία, ένας απο τους μεγαλύτερους και πιο ατίθασους μουσικούς της δεκαετία του '50, βάζοντας με κάθε του εμφάνιση, κυριολεκτικά και μεταφορικά, φωτιά στο πιάνο! Εξαιρετικός ο Dennis Quaid που είχε σαν σύμβουλο τον ίδιο τον Jerry Lee!)

26.  Pet Sematary  (Νεκροταφείο Ζωντανών) 
(Όχι δεν έχω κάνει ορθογραφικό λάθος (αναφέρομαι στον αυθεντικό τίτλο και οχι στην άστοχη εντελώς ελληνική μετάφραση) καθώς έτσι σύμφωνα με τον Stephen King (που έγραψε το ομότιτλο βιβλίο αλλά και το σενάριο της ταινίας) έγραψαν παιδικά χέρια την ταμπέλα σε εκείνον τον χώρο στο δάσος, όπου τα παιδιά έθαβαν τα ζώα τους. Μπορούσαν λοιπόν να το πουν "Νεκρωταφίο Ζώων" για παράδειγμα, οτίδηποτε τελος πάντων, εκτός αυτής της απίστευτης  "βλακείας" που μάλιστα αν δεν γνωρίζεις για τι πρόκειται, μπορεί χαλαρά να σε αποθαρρύνει  απο το να δεις την ταινία! Αρκετά όμως με τον τίτλο. Πρόκειται για μια αρκετά τρομαχτική ταινία και πολύ σκληρή ιδιαίτερα αν εισαι γονιός. Το ομολογεί άλλωστε ο ίδιος ο King, ο οποίος πραγματοποιεί και μια guest εμφάνιση στην ταινία!)

27.  Listen To Me  (Τα Λόγια Της Καρδιάς)
(Κλείνω αυτό το αφιέρωμα στις ταινίες της δεκαετίας του '80, με ενα έργο που αγαπώ πολύ. Η ιστορία αφορά μια ομάδα φοιτητών που συναγωνίζονται σε πολιτικές και κοινωνικές συζητήσεις (Debaters) και έτσι μαθαίνουν για τον κόσμο, την ζωή, τα όνειρα, την αγάπη και την φιλία. Τα Debate Clubs ηταν κάτι πολύ δημοφιλές στα Αμερικάνικα πανεπιστήμια. Λογομαχίες πάνω σε ένα θέμα, στο οποίο η μία ομάδα παίρνει θετική θέση και η άλλη αρνητική, με σκοπό να ακονιστεί το μυαλό και να κυριαρχήσουν τα σωστά επιχειρήματα. Οι λεκτικές αυτές κόντρες γίνονται μπροστά σε κοινό, το οποίο θα αποφασίσει στο τέλος ποιος είναι ο νικητής, με κριτήριο το ποιος στήριξε πιο πειστικά τις απόψεις του. 
Πρόκειται για μια τανία που δεν θα την αποκαλέσω υπέροχη, ούτε μοναδική, όπως συνηθίζω μέχρι τώρα με όσες σου παρουσίασα. Όμως αξίζει μια θέση σε αυτό το αφιέρωμα, γιατί μου ξυπνά γλυκές και πικρές αναμνήσεις και κάποτε με είχε αγγίξει με εναν παράξενο τρόπο, που δεν μπορώ να τον περιγράψω με λίγα λόγια. Είναι αληθινή, είναι συγκινητική, είναι νεανική και για μένα είναι ξεχωριστή. Επίσης, μέσα απο αυτή την ταινία ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με ενα απο τα αγαπημενα μου τραγούδια: το "Forever Young" των Alphaville. Λίγο ευαίσθητος να είσαι, αυτη η ταινία θα σε παρασύρει...)
     
Αν γινόταν, θα έβαζα με έντονα γράμματα όλες τις ταινίες που παρουσίαζω και στα 2 μέρη, όμως πρέπει αναγκαστικά να ξεχωρίσω κάποιες. Και τα κριτήρια με τα οποία γίνεται αυτή η επιλογή δεν αφορούν πάντα το προσωπικο μου γούστο η προτιμήσεις. Επίσης και η σειρά με την οποία παρουσιάστηκαν είναι σχεδόν τυχαία, απλά γιατί εξυπηρετούσε τους μουσικούς σκοπούς της ραδιοφωνικής εκπομπής.
Εύχομαι να απόλαυσες αυτο το κινηματογραφικό ταξίδι όσο και εγώ. Κουράστηκα αρκετά και έφαγα πολλές ώρες ξεχωρίζοντας ταινίες και βλέποντας trailers, αλλά ειλικρινά, άξιζε τον κόπο...   

Top Movies of the 80's
part 2 (a)part 1
 
        

                          

       
      

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com