crawl

Somewhere over the rainbow...

koumpia

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Christmas Horror Movies


Τα Χριστούγεννα δεν έχουν μόνο καλά ξωτικά που κατασκευάζουν ακούραστα όλο τον χρόνο παιχνίδια, χαρούμενα ελαφάκια με φωτεινές μύτες η ένα ιδεατό κλίμα αγάπης και καλοσύνης, έχουν και την σκοτεινή πλευρά τους όπου δεσπόζουν φριχτά υποχθόνια πλάσματα, τρομαχτικοί αστικοί μύθοι, παρανοϊκοί δολοφόνοι και ο Krampus, ο δαίμονας αντι-Αη Βασίλης…

Έφτιαξα μια μικρή λίστα χριστουγεννιάτικων ταινιών τρόμου για όποιον θέλει να δει την σκοτεινή πλευρά των Χριστουγέννων και να περάσει «ευχάριστα» εφιαλτικά βράδια περικυκλωμένος από το σκοτάδι και με μοναδική πηγή φωτός τα λαμπάκια από τα απέναντι μπαλκόνια. Η σειρά όπως πάντα είναι τυχαία και δεν υπάρχουν βαθμολογίες γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός. Για το τέλος έχω κρατήσει και δυο «ταινιούλες» μικρής διάρκειας, έτσι σαν χριστουγεννιάτικο δωράκι! Απλά να θυμάσαι ότι η διαχρονικά πιο τρομαχτική ιστορία αυτής της περιόδου είναι αυτή του Ebenezer Scrooge και αυτό γιατί τα μηνύματα που θέλησε να περάσει ο Charles Dickens μέσα από την πασίγνωστη ιστορία του, είναι όντως πολλά και ανησυχητικά. Πρόσεξε μην το μετανιώσεις…


Saint (2010)

Μια τρελή ταινία τρόμου του Dick Maas που αναφέρει τον St. Nicholas ως έναν δολοφονικό επίσκοπο ο οποίος απαγάγει και σκοτώνει παιδία όποτε υπάρχει πανσέληνος στις 5 Δεκεμβρίου. Το «Sint» όπως είναι ο αρχικός του τίτλος (η «Ανάσταση Νεκρών» στα ελληνικά), δεν είναι κάτι σπουδαίο αλλά έχει κάποιες ευφάνταστες σκηνές (όπως η καταδίωξη του αγίου επάνω στις στέγες), βάζει αρκετά action στοιχεία και προσφέρεται για 90 «άμυαλα» λεπτά παρανοϊκής απόλαυσης!




Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

Το «Rare Exports» μας έρχεται από την Φιλανδία και μας μεταφέρει μια πιο σκοτεινή και αποτρόπαια εικόνα της πιο γνωστής ιστορίας αυτής της περιόδου. Όλα ξεκινούν με μια παράξενη ανασκαφή στα βουνά Korvatunturi όπου σε βάθος 500 περίπου μέτρων βρίσκεται ένα καλά φυλαγμένο χριστουγεννιάτικο μυστικό. Οι λιγοστοί κάτοικοι μιας περιοχής στην Λαπωνία όπου η κύρια ασχολία τους είναι το κυνήγι τάρανδων, θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτό το τρομαχτικό μυστικό και θα αποφασίσουν να δράσουν. Δεν λέω πολλά για να μην τον χαλάσω (μου άρεσε αρκετά) αν και θα μπορούσε να γίνει «αμαρτωλά» καλύτερο και πιο scary. Η ειρωνεία δε στο τέλος είναι όλα τα λεφτά…




Silent Night, Deadly Night (1984) - Άγια Νύχτα, Νύχτα Θανάτου

Ο μικρός Μπίλυ γίνεται μάρτυρας της άγριας δολοφονίας των γονιών του από έναν κλέφτη ντυμένο με στολή Άγιου Βασίλη. Ο 8χρονος μικρός θα αναγκαστεί να περάσει τα υπόλοιπα δέκα χρόνια της ζωής του σε ένα Καθολικό ορφανοτροφείο που διοικείται από καλόγριες, με την υπεύθυνη να του κάνει την ζωή μαρτύριο. Παράλληλα ο Μπίλυ προσπαθεί χωρίς επιτυχία να ξεπεράσει τον φόβο που έχει στον Άγιο Βασίλη, με την υπεύθυνη καλόγρια να χρησιμοποιεί κάπως παράξενες τεχνικές για να τον βοηθήσει. Στα 18 του ο Μπίλυ θα βρει δουλειά σε ένα εμπορικό κατάστημα όπου θα κληθεί να φορέσει την στολή του αγίου. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει ένα αξιομνημόνευτο λουτρό αίματος!
    Η ταινία όταν προβλήθηκε προκάλεσε διαμαρτυρίες, σόκαρε, απαγορεύτηκε και όλα αυτά τα καλά που ουκ ολίγες φορές έχουμε συναντήσει στην ιστορία της τέχνης. Ένα πρωτότυπο (τουλάχιστον για την εποχή) slasher με ειρωνικές στιγμές και δολοφονικά χιουμοριστικές ατάκες. Προτείνεται ανεπιφύλακτα στους φίλους του είδους.




Silent Night, Zombie Night (2009)

Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα μια (κλασσική) επιδημία μετατρέπει τους πολίτες του Λος Άντζελες σε ζωντανούς νεκρούς.
    Μια «ανεγκέφαλη» low budget ταινία zombie με πολλά μυαλά χυμένα στον δρόμο! Απλά γιατί έπρεπε να βάλω και zombies σε αυτή την λίστα!




A Christmas Horror Story (2015)

Κάτι σαν μικρή ανθολογία τρόμου με 3-4 ιστορίες να φαίνεται πως έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους να εξελίσσονται παράλληλα καθώς τις παρακολουθούμε μέσα από τις διηγήσεις ενός ραδιοφωνικού παραγωγού. Θα δούμε κάποιους μαθητές γυμνασίου να φτιάχνουν ένα ντοκιμαντέρ ερευνώντας μια μυστηριώδης ανθρωποκτονία, ένα ζευγάρι να συνειδητοποιεί με τρόμο πως ο γιος τους (που χάθηκε για λίγα λεπτά στο χιονισμένο δάσος την ώρα που η οικογένεια έψαχνε χριστουγεννιάτικο δέντρο) δεν θυμίζει καθόλου το αγαπημένο τους αγόρι, μια άλλη οικογένεια να καταδιώκεται από τον Krampus, τον δαίμονα των Χριστουγέννων και κάτι πολύ…απολαυστικά άρρωστο (!) να συμβαίνει στην κατοικία του Άγιου Βασίλη!
    Λίγο Γιούχου και στιγμές κακοσκηνοθετημένη ταινία με μια αναπάντεχη «στροφή» στο τέλος, που θα μπορούσε να γίνει πραγματικά καλύτερη αλλά βιάστηκαν να την κυκλοφορήσουν για να προλάβουν τα Χριστούγεννα. Αυτές τις ημέρες όμως και με χαμηλές προσδοκίες, μπορεί να διασκεδάσει!




Krampus (2015)

Ο Max βλέποντας την δυσλειτουργική οικογένεια του να συγκρούεται χριστουγεννιάτικα, απογοητεύεται και στρέφει δεικτικά την πλάτη του στα Χριστούγεννα. Αυτή η έλλειψη του εορταστικού πνεύματος θα εξαπολύσει την οργή του Krampus, μιας αρχαίας δαιμονικής παρουσίας, το ακριβώς αντίθετο του Santa Claus, που έχει σκοπό να τιμωρήσει τους άπιστους και τα «κακά» παιδιά!
     Το «Krampus» πλασάρεται ως κωμωδία τρόμου, η ιστορία του είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, είναι σκοτεινό και ειρωνικό και εξελίσσεται περισσότερο ως ταινία τρόμου παρά ως κωμωδία. Ότι καλύτερο για να περάσεις «διαφορετικά» την παραμονή Χριστουγέννων. Πρεμιέρα: 24 Δεκέμβρη.




Gremlins (1984)

Ένας νεαρός θα παραβεί κατά λάθος (η καλύτερα ωθείται να τους παραβιάσει!) 3 βασικούς κανόνες που αφορούν το νέο παράξενο κατοικίδιο του (χριστουγεννιάτικο δώρο του πατέρα του), εξαπολύοντας έτσι μια ορδή σατανικών και απίστευτα «άτακτων» πλασμάτων στην μικρή του πόλη.
    Το κλασσικό αριστούργημα των Joe Dante (σκηνοθεσία), Chris Columbus (σενάριο) και Steven Spielberg (παραγωγή) είναι απλώς επιβεβλημένο!




Scrooged (1988)Πάρτυ Φαντασμάτων

Ένας τσιγκούνης εγωιστής και απόλυτα κυνικός τηλεοπτικός παραγωγός, θα στοιχειωθεί από τρία φαντάσματα την παραμονή Χριστουγέννων, που θα του αλλάξουν την ζωή.
    Μια ακόμα κλασσική κωμωδία και μια σύγχρονη διασκευή της γνωστής ιστορίας του Κάρολου Ντίκενς, με πρωταγωνιστή τον πάντα εξαιρετικό Bill Murray.




The Nightmare Before Christmas (1993) - Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης

Ο Jack Skellington, ο κολοκυθοκέφαλος βασιλιάς του Halloween Town, που έχει βαρεθεί να κάνεις συνέχεια τα ίδια και τα ίδια κάθε Halloween, θα ανακαλύψει μια μέρα την Christmas Town. Θα ενθουσιαστεί με όλα αυτά τα χρώματα, τα τραγούδια και τα παράξενα χαρωπά πλασματάκια  και θα προσπαθήσει να μεταφέρει ένα νέο όραμα στους κατοίκους της πόλης του: να φτιάξουν τα δικά τους Χριστούγεννα. Όμως οι τρομαχτικοί συμπολίτες του δεν μπορούν να καταλάβουν το πνεύμα των Χριστουγέννων
    Ότι και να πεις για αυτό το εξαιρετικό animation του Tim Burton είναι πραγματικά λίγο. Έχει κυκλοφορήσει ως οικογενειακό film φαντασίας, αλλά εννοείται πως δεν κάνει για μικρά παιδάκια. Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτές οι ταινίες είναι ότι πρέπει για…μεγάλα παιδάκια!




Τέλος δυο εξαιρετικά φιλμάκια μικρής διάρκειας που κάθε χρόνο στοιχειώνουν ευχάριστα τις βραδιές μας, το ένα μάλιστα μας έρχεται από Έλληνες και είναι άκρως τρομαχτικό:

Santa (2013)

Το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων ένα μικρό κορίτσι ξυπνά από έναν θόρυβο στο σαλόνι της, που λογικά οφείλεται στον Άη Βασίλη…





Deathly Presents (2015)

Μια οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο την παραμονή, αλλά ένας παράξενος θόρυβος από το επάνω πάτωμα και κάτι ανατριχιαστικό ανάμεσα στα δώρα κάτω από το δέντρο προαναγγέλλει την άφιξη κάτι απειλητικού…




…και καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Πες την γνώμη σου....

Όλα Τα Γίδια Είναι Ίδια - olatagidia.blogspot.com